Öronbesvär 
Öronvax och vaxproppar

Först och främst vill vi slå hål på vanliga myter om öronvax. Det är varken smutsigt, äckligt eller saknar funktion. Det är ett naturligt och viktigt skydd för örat. Men ibland kan man uppleva nedsatt hörsel eller lock för örat vilket oftast beror på en ansamling av vax i örat, som bildat en propp.


Orsak till vaxproppar och överflödigt öronvax
När man använder hörlurar eller tops petas öronvaxet längre in i örat och kan bilda en större, hårdare ansamling, eller propp. En propp kan också orsakas av att man badar mycket, särskilt i fuktiga miljöer.

Symptom vid vaxpropp
Nedsatt hörsel
Lock för örat
Värk i hörselgången
Du känner dig yr
Örat känns svullet
Det susar i örat

Förebygg vaxpropp och lös problem med öronvax
Du kan förebygga besvär med öronvax genom att använda örondroppar eller spray med olivolja en till två gånger per vecka. Oljan är medicinskt renad och har ungefär samma konsistens och struktur som öronvax. Både sprayen och oljan består av fettsyror vilket får vaxet att bli mjukare och mer lättflytande. Överflödigt vax kan då avlägsnas från örat på naturligt sätt.

Har det uppstått en vaxpropp rekommenderar vi Cl-ear Express. Om det inte hjälper bör du ta kontakt med din vårdcentral.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram