Har du vaxpropp i örat?

För mycket öronvax kan täppa till hörselgången i örat. Det är då det kallas vaxpropp och går att behandla själv hemma. Om du har en vaxpropp i örat så är de vanliga symtomen att ha ont i örat, få försämrad hörsel och höra att det susar i örat. Här får du veta mer om vaxproppar, symtom och hur du kan behandla vaxpropp i örat.

Vaxpropps bildning är ett av de vanligaste öron problem som leder till uppsökande av sjukvård. För mycket öronvax kan täppa till hörselgången och det är då det kallas för vaxpropp, vaxets funktion är att skydda hörselgångs huden mot fukt och infektioner, vaxet utseende och konsistens kan variera mycket.

vaxpropp i örat

Varför får jag vaxproppar?

Vanliga orsaker till vaxpropp i örat kan vara störningar i balansen mellan produktionen av vax och när inte borttransporten av vaxet fungerar bra kan det leda till en så kallad retention, bibehållning av vaxet. Öronen har en självrengörande funktion där öronvax är örats egna smörjmedel och rengöring, man behöver ha öronvax i öronen för att hålla örat rent och friskt. Hos vissa individer kan vaxet vara trögare samt att vissa kan ha lite smala hörselgångar som kan öka chansen till vaxpropp men det kan också vara ett personligt egenskap som gör att du har en ökad produktion av vax som till exempel eksem, psoriasis. Är du orolig eller misstänker att du kanske har något av det rekommenderar vi att du tar kontakt med din vårdcentral för konsultation. 

Det är därför viktigt att tänka på att inte använda bomullstops/ bomullspinnar i öronen. 

Andra orsaker till vaxpropp kan vara:

 • Tillslutande hörapparater
 • Hörlurar
 • Hörselkåpor och annat bullerskydd såsom öronproppar.

Symtom på vaxpropp

Det är vanligt att känna lock i öronen vid simning, bad eller dusch när du har en vaxpropp och det beror på att vattnet fastnar mellan trumhinnan och vaxproppen.

Det vanligaste symptomerna på en vaxpropp är:

 • Lockkänsla i öronen
 • Hörselnedsättning
 • Fyllnadskänsla

Med du kan även känna:

 • Nedsatt hörsel
 • Yrsel då vaxproppen påverkar balansorganet som sitter i örat
 • Det kliar i hörselgången
 • Du har ont i hörselgången
 • Det känns som att du har lock för örat
 • Huvudvärk eller tryck i örat
 • Hosta kan förekomma när vaxproppen kommer åt nerver som orsakar hosta.

Vaxpropp behandling: Säkra sätt att ta bort vaxpropp själv

En vaxpropp brukar avlägsna sig själv men om det orsakar besvärande symptom eller ger obehag, smärta kan du prova behandla vaxproppen med Cl-ear Olivolja. En av vanligaste huskur mot vaxpropp i örat är att droppa i lite olivolja i örat, tänkt på att olivoljan ska då vara fingervarm och droppas försiktigt ned. Har du mycket vax kan du droppa oljan i örat och sätta i en tuss med vadd så det får verka medan du sover, oljan är fettlösande och kan lösa upp vaxproppar. Som man brukar säga, fett löser fett, så är fallet med olivolja och öronvax. Låt oljan vara kvar i örat en stund innan du sköljer med ljummet vatten, om det inte fungerar att ta bort vaxproppen själv kan du försöka med Cl-ear Express örondroppar. Som vuxen kan du testa att få bort vaxproppen själv, innan du besöker sjukhus eller vårdcentral. Om ett barn har en vaxpropp rekommenderar vi att du ta hjälp av en vårdcentral.

Detta är den säkraste och mest naturliga metoden för att få vax ur öronen.

 1. Använd ljummet vatten: Att skölja öronen med ljummet vatten kan hjälpa till att lösa upp och ta bort överflödigt vax. Använd en liten mängd vatten och en pipett eller en bollspruta för att försiktigt spruta vatten in i hörselgången. Luta huvudet åt sidan så att vattnet kan rinna ut, och använd en mjuk handduk för att torka öronen försiktigt.
 1. Använd vaxlösande medel: vaxlösande medel, såsom olivolja eller droppar som innehåller vatten, väteperoxid eller glycerin, kan användas för att mjuka upp och lösa upp öronvaxet. Följ instruktionerna på förpackningen och använd dropparna enligt anvisningarna.
 1. Spolning av örat: Du kan med vissa hjälpmedel såsom en bollspruta spola öronen hemma, du kan köpa en bollspruta på apotek och online
 1. Undvik att använda bomullspinnar/ tops: Bomullspinnar kan skjuta öronvaxet djupare in i hörselgången och utgör en risk för skada genom att pressas vaxet mot trumhinnan eller skada hörselgången..Undvik att använda bomullspinnar!
 2. Kontakta vården: Om vaxet är hårt eller om du upplever obehagliga symtom såsom hörselnedsättning, smärta eller klåda, är det bäst att rådgöra med en läkare eller en hörselspecialist. De kan utföra en professionell öronundersökning och rekommendera lämplig behandling, vilket kan inkludera  att suga rent vaxet eller skölja örat med specialutrustning eller avlägsna öronvaxet manuellt med specialverktyg.

Är det ditt barn som har vaxpropp?

Vaxpropp hos barn är en vanlig orsak till nedsatt hörsel eftersom barnens öron växer, hörselgång och hörselben utvecklas. I och med att öronen utvecklas och växer kan vaxproduktionen påverkas.För hög produktion av öronvax hos barn kan leda till vaxpropp vilket också gör det svårare att identifiera trumhinnan hos barn. En hög produktion av vaxbildar vaxpropp bidrar dock inte alltid till en vaxpropp men om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp så ska du söka vård innan du gör något annat. Rekommenderas inte att rensa öronvaxet med bomullspinnar/ bomullstops. Symptom på vaxpropp hos barn, brukar vara densamma som hos vuxna

Receptfria läkemedel mot vaxproppar

På apotek hittar du flera receptfria läkemedel för att bli av med din vaxpropp och överflödigt öronvax. Cl-ear örondroppar- och öronspray både förebygger, löser upp öronvax och vaxpropp. Cl-ear olivolja innehåller farmaceutisk olivolja vilket är populärt bland flera receptfria öronspray och örondroppar. Olivolja mjukar upp och avlägsnar öronvax. Vill du bli av med hårt öronvax rekommenderar vi Cl-ear Express som är dubbelverkande.

Förebygg vaxpropp

Peta inte i hörselgången, inte med fingrar, bomullspinnar/topz eller något annat. Det kan skada örat. Det kan också öka vaxproduktionen eller orsaka en inflammation i hörselgången. Förebygg vaxpropp med örondroppar eller öronspray som finns att köpa på apotek. Cl-ear örondroppar förebygger vaxpropp. Örondroppar mjuknar upp och avlägsnar öronvax. Hårt och envist öronvax kan tas bort och förebyggas med Cl-ear Express som är dubbelverkande.

Köpa Örondroppar och Öronspray med Olivolja på apotek

På apotek kan du köpa örondroppar och öronspray med olivolja som kan ta bort öronvax. Köp Cl-ear på apotea.se, apohem.se, MEDS.se, Kronans Apotek, Apoteket och Apotek Hjärtat.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram