Vaxpropp i örat

För mycket öronvax kan täppa till hörselgången i örat. Det är då det kallas vaxpropp och går att behandla själv hemma. Om du har en vaxpropp i örat så är de vanliga symtomen att ha ont i örat, få försämrad hörsel och höra att det susar i örat. Här får du veta mer om vaxproppar, symtom och hur du kan behandla vaxpropp i örat.

vaxpropp i örat

Varför får jag vaxproppar?

Öronvax är örats egna smörjmedel och rengöring. Öronvax behövs för att hålla hörselgången och örat rent och friskt. Vaxet produceras av körtlar i örat och hindrar bakterier och skräp från att komma in i örats känsliga delar. I normala fall rinner vaxet ut av sig självt, örats egna rengöringsprocess. Ibland kan det däremot fastna på vägen och bilda en vaxpropp. Hos vissa människor är vaxet väldigt trögflytande och kan ha svårt att rinna ut. Vissa personer får vaxproppar oftare än andra. Det kan bland annat bero hur stor hörselgången är. Hur ofta du använder tops påverkar också hur lätt du får vaxproppar.

Symtom på vaxpropp i örat

Det finns många symtom på en vaxpropp i örat. Det är vanligt att ha flera symtom samtidigt.

Vanliga symtom på att du har en vaxpropp i örat:

  • Nedsatt hörsel
  • Det kliar i hörselgången
  • Du har ont i hörselgången
  • Det känns som att du har lock för örat
  • Huvudvärk eller tryck i örat

Det är också vanligt med lock i örat efter dusch eller bad om du har en vaxpropp. Det beror på att vatten fastnar mellan trumhinnan och vaxproppen.

Du kan också få hosta. Vaxproppen komma åt nerver som orsakar hosta. Yrsel är också vanligt eftersom vårt balansorgan sitter i örat. Vaxproppen kan då påverka balansen och du kan känna dig yr.

Vaxpropp barn

Barns öron växer, hörselgång och hörselben utvecklas. I och med att öronen utvecklas och växer kan vaxproduktionen påverkas. För hög produktion av öronvax hos barn kan leda till vaxpropp. Men det är inte alltid att det bildar vaxpropp. Om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp så ska du söka vård innan du gör något annat. Ta kontakt med en vårdcentral om du tror att ditt barn har en vaxpropp i örat.

Symptom på vaxpropp hos barn, brukar vara densamma som hos vuxna:

  • Nedsatt hörsel
  • Lock för örat
  • Ont i örat
  • Huvudvärk och eller tryck i örat
  • Påverkan till hosta och rodnad

Problemet kan vara att barn inte alltid kan kommunicera detta, och det blir på så sätt svårt för vuxna att uppfatta att det handlar om öronen och en eventuell vaxpropp.

Ta för vana att kontinuerligt undersöka ditt barns öron. Om du upptäcker öronvax på ett barn, vad du än gör så peta inte med tops/bomullspinnar. Det kan göra det hela mycket värre, genom att trycka in öronvaxet längre in i örat. Detta kan bilda vaxpropp hos barn.

Om du ser öronvax i ytterörat hos barn, torka försiktigt med en handduk eller papper. Torka bort det öronvax du kan se. Peta inte in i hörselgången.

Misstänker du att ditt barn har fått en vaxpropp, sök hjälp på närmaste vårdcentral. Det är mycket vanligt att både vuxna och barn söker hjälp för vaxpropp hos sjukvården/vårdcentral så var inte orolig för att inte kunna få hjälp.

Ta bort vaxproppen själv

Finns det huskur för vaxpropp? Det finns många sätt att ta bort en vaxpropp på egen hand. Oftast räcker det med receptfria läkemedel för att bli av med vaxproppen. Som vuxen kan du med fördel testa att få bort vaxproppen själv, innan du besöker sjukhus eller vårdcentral. Om ett barn har en vaxpropp bör du ta hjälp av en vårdcentral.

Detta kan du göra själv för att bli av med en vaxpropp i örat:

Olivolja vid vaxpropp

En vanlig huskur är att droppa i lite olivolja i örat. Olivoljan ska då vara fingervarm och droppas i försiktigt. Oljan är fettlösande och kan lösa upp vaxproppen. Som man brukar säga, fett löser fett, så är fallet med olivolja och öronvax. Låt oljan vara kvar i örat en stund innan du sköljer med ljummet vatten.

Receptfria läkemedel mot vaxproppar

På apotek hittar du flera receptfria läkemedel för att bli av med din vaxpropp och överflödigt öronvax. Cl-ear örondroppar- och öronspray både förebygger, löser upp öronvax och vaxpropp. Cl-ear olivolja innehåller farmaceutisk olivolja vilket är populärt bland flera receptfria öronspray och örondroppar. Olivolja mjukar upp och avlägsnar öronvax. Vill du bli av med hårt öronvax rekommenderar vi Cl-ear Express som är dubbelverkande.

Förebygg vaxpropp

Peta inte i hörselgången, inte med fingrar, bomullspinnar/topz eller något annat. Det kan skada örat. Det kan också öka vaxproduktionen eller orsaka en inflammation i hörselgången. Förebygg vaxpropp med örondroppar eller öronspray som finns att köpa på apotek. Cl-ear örondroppar förebygger vaxpropp. Örondroppar mjuknar upp och avlägsnar öronvax. Hårt och envist öronvax kan tas bort och förebyggas med Cl-ear Express som är dubbelverkande.

Köpa Örondroppar och Öronspray med Olivolja på apotek

På apotek kan du köpa örondroppar och öronspray med olivolja som kan ta bort öronvax. Köp Cl-ear på apotea.seapohem.seMEDS.seKronans ApotekApoteket och Apotek Hjärtat.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram