Öronbesvär 
Tips och råd för dig med torra hörselgångar

Varför har jag torra hörselgångar?

Vanliga orsaker

Huden i örat och hörselgången är tunn och känslig och under den finns dessutom både nerver och körtlar som är viktiga för kroppen. Precis som den övriga huden kan den i örat bli torr och känslig, vilket gör att klåda uppstår, särskilt vid miljöombyten.

Torrhet i hörselgången kan beror på eksem som gör att huden i öronen spricker och kan orsaka fjällning. Men den allra vanligaste orsaken är att man petar med tops, vilket stör och ibland skadar huden.

Fler orsaker till torra hörselgångar

- Petar med bomullstops vilket stör och skadar huden
- In-ear hörlurar, hörapparater, öronproppar eller annat bullerskydd som pressar mot öronen är en faktor som också påverkar eftersom de utsätter hörselgången för tryck.
- Produktionen av öronvax varierar från person till person, om det produceras för lite kan det leda till torr hud och klåda.
Överdriven rengöring av öronen kan leda till att man torkar ut huden.

Symptom

- Klåda eller irritation i hörselgången.
- Torrhet och fjällning i hörselgången: var noga med att inte stoppa saker in i hörselgången, det kan orsaka större skada.
- Känsla av stopp eller förträngningar i hörselgången.
- Ökad tendens till öronvax ansamling.
- Eventuell ökad risk för öroninfektioner på grund av brist på naturlig fuktighet: för att öka fuktigheten kan du prova Cl-ear olivolja.
- Smärta eller obehag vid rörelse av öron eller käken, särskilt vid tuggning
- Svullna lymfkörtlar under örat

Behandling

Du kan genom att använda en av våra produkter till exempel Cl-ear Olivolja. Använd dropparna två gånger om dagen i upp till 5 dagar, förebygger du torr hud och klåda i örat. Oljan mjukar upp och smörjer huden i hörselgången och hjälper örat att bibehålla sin naturliga balans och renhet. Om din hörselgång inte producerat tillräckligt med vax och därav blir torr, så får huden ett vaxliknande skydd med olivoljan.

Eftersom torrhet och fjällning är en av symptomerna till eksem i örat kan det lindras med Cl-earmen du kan även komma att behöva behöva örondroppar i form av Terracortril, om torrheten medför smärta rekommenderar vi att du kontaktar vården för att bedöma vilken behandlingsform som passar dina öronbesvär bäst.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram