Öronbesvär 
Vatten i örat

Varför får jag ont av vatten i örat?


Extern otit, hörselgångsinflammation, hörselgångseksem och simmaröra är olika namn för samma sak och drabbar oftast personer som simmar och badar mycket eller utför andra vattenaktiviteter. Speciellt i varma och fuktiga klimat, där vaxet i örat inte helt hinner torka.
Vatten i örat är inte en sjukdom utan mer ett tecken på att dina öron inte hunnit återställa/ läka från något annat problem.

Om man till exempel badar mycket kan man få:

- Vatten i örat som inte försvinner kan vaxpropp.
- Lock: lock i örat beror på att det finns en ansamling av öronvax som orsakar ett stopp och på så vis stannar vattnet som kommit in i hörselgången kvar.
- Ont i örat: Smärta kan beror på en vaxpropp, öroninflammation.
- Svamp eller bakterier påverkar hörselgångens miljö negativt vilket också kan medföra viss smärta och inflammation.

Vatten i örat? Förebygg och lös problem med Cl-ear


Symptom

- Klåda i hörselgången: Vattnet i örat kan orsaka irritation i hörselgången, vilket leder till klåda.
- Känsla av fuktighet eller fukt i örat: Eftersom vattnet har fastnat i hörselgången kan det ge en känsla av fuktighet eller fukt i örat.
- Tryckkänsla: Vatten i örat kan skapa ett tryck eller en känsla av trångt öra på grund av den extra vätskan.
- Smärta: I vissa fall kan vatten i örat orsaka smärta, särskilt om det leder till en öroninfektion eller om det har fastnat under en längre tid.
- Ökad risk för ögoninfektion: När vatten fastnar i örat kan det skapa en fuktig miljö som främjar tillväxten av bakterier eller svamp, vilket kan leda till öroninfektion.

Behandling

Olja och vax i örat gör att vattnet lättare rinner ut. De bildar en hinna som skyddar mot uttorkning och irritation, orsakad av infektion och bakterier. Använder du hörlurar eller hörapparat är det klokt att spraya med olivolja 1–2 gånger i veckan.

När det gäller behandling av vatten i örat finns det flera metoder att överväga, du kan till exempel luta huvudet åt sidan och dra försiktigt i öronsnibben på det örat som har vatten i det för att hjälpa vattnet att rinna ut. Lägg några droppar av en mjukgörande olja, som till exempel Cl-ear Olivolja, i det drabbade örat för att hjälpa vattnet att lösgöra sig och rinna ut. Applicera en varm kompress på örat för att hjälpa till att öppna öronkanalen och underlätta utflödet av vatten, Om möjligt, låt örat få lufttorka genom att hålla det öppet och undvika att sätta i hörlurar eller använda hörselapparater tills vattnet har försvunnit.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram