5 tips vid vaxpropp och öronvax

5 tips vid vaxpropp och för mycket öronvax

Om du har problem med överflödigt öronvax eller om en vaxpropp har bildats, finns det några saker du kan göra för att lindra besvären och hjälpa till att förebygga ytterligare problem. Här är några tips:

  1. Använd öronspolning för att hjälpa till att skölja ut det överflödiga vaxet. Det finns olika öronspolningar som du kan köpa på apoteket eller göra själv hemma.
  2. Använd en vaxrensare för att hjälpa till att ta bort vaxet. Vaxrensare är små trådar eller spiraler som du försiktigt sätter in i örat för att suga ut vaxet.
  3. Använd örondroppar eller öronspray för att mjuka upp och avlägsna öronvaxet. Det finns olika produkter som du kan köpa på apotek som kan hjälpa till att mjuka upp vaxet, beroende på hur mycket och hur hårt vax det är. Det är mycket vanligt att använda örondroppar och öronspray med olivolja.
  4. Undvik att använda små hörlurar (in-ear, airpods etc), öronproppar, hörapparater för länge, de sluter tätt och gör att vaxet kan tryckas längre in vilket kan orsaka vaxpropp.
  5. Överväg att träffa läkare om vaxproppen inte går bort efter att du har följt dessa tips eller om du har andra besvär såsom smärta eller hörselnedsättning. Läkaren kan använda andra metoder för att ta bort vaxproppen.

Människor har olika öron och vaxproduktion, så det kan vara lämpligt med lite olika metoder för att hantera vaxet. Det är viktigt att man inte använder olika metoder för ofta då det kan göra att det produceras mer vax och man kan skada örat. Öronvax är naturligt och skyddar örat på naturlig väg, det rekommenderas inte att man tar bort allt öronvax.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram